Dakramen plaatsen is een goede manier om meer licht op zolder te krijgen. Het is aan te bevelen als u een zolderkamer maakt of om andere redenen regelmatig op zolder bezig bent. In sommige gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen, vooral als het aan de voorzijde van de woning gebeurt. Neem daarom contact op met de gemeente voordat u begint. Als u een huurwoning heeft, moet u overleggen met de verhuurder. In veel gevallen is het toegestaan, maar dat moet u wel zeker weten om problemen te voorkomen.

Afmetingen

Om te beginnen moet u eerst bepalen hoe groot het dakraam moet zijn en hoe hoog het moet komen. Voor de grootte wordt 10 % van het zolderkameroppervlak als richtlijn genomen. Daar kunt u van afwijken, maar het is een veelgebruikte richtlijn. Te kleine ramen geven weinig licht, te grote ramen kunnen juist teveel licht geven en de zolderkamer erg warm maken in de zomer bij veel zonlicht. Het soort glas is bovendien van invloed op de isolerende waarde van de dakramen. De hoogte wordt bepaald met uw wensen. Als u zowel zittend als staand naar buiten wilt kijken, is aan de onderkant een hoogte van 1 meter nodig (als u zit) en bovenaan een hoogte van ongeveer 2 meter (als u staat).

Van binnenuit werken

U hoeft het dak niet op. Eerst tekent u de afmetingen van het raam op het dakbeschot aan de binnenkant. Probeer te voorkomen dat u veel draagbalken door moet zagen. Dit verzwakt de dakconstructie. Breng verticale extra balken aan als extra ondersteuning. Maak daarna een gat in het dakbeschot aan de binnenkant van ongeveer 50×50 centimeter. Dat moet u met een decoupeerzaag doen, nadat u een paar gaten hebt geboord om de zaag doorheen te steken. Door het gat kunt u de dakpannen weghalen. Boor een paar gaten in de hoeken van de tekening om te controleren of u genoeg dakpannen hebt weggehaald. Vervolgens zaagt u de rest van het oppervlak uit. Breng eventueel extra spanlatten aan de buitenkant aan. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing die bij het dakraam zit om te zien of dit nodig is en waar de spanten precies moeten komen.

Haal het raam uit het kozijn (als dat mogelijk is). Steek het kozijn door het gat en bevestig het aan de buitenkant van het raam. Meestal zijn er bevestigingsbeugels bijgeleverd die u daarvoor kunt gebruiken. Vervolgens brengt u goten aan rondom het kozijn, dit doet u ook aan de buitenkant. Bij de onderste goot bevestigt u een loodslab om regenwater beter af te voeren. Als dit af is, legt u voor zover mogelijk de dakpannen terug. Ze passen waarschijnlijk niet precies en dat betekent dat u ze op maat moet bijslijpen. Tenslotte plaatst u het raam in het kozijn en het dakraam is gereed.

Een vakman inschakelen? Maak kennis met de dakramen specialisten van Van Den Dragt. Neem een kijkje op de site via www.vandendragtdakramen.nl.