Badkamer verbouwenEen badkamer verbouwen is een klus dat een goede voorbereiding nodig heeft. Als de werkzaamheden tegenzitten, kunt u lang bezig zijn. Niemand vindt het prettig om wekenlang zonder douche of bad te zitten. Er komt veel stof vrij bij het breken, en uw huis kan er erg smerig van worden. Het is daarom nodig om niet te lang bezig te zijn, alles goed te plannen en dan volop door te gaan tot de badkamer af is.

De badkamer ontwerpen

U moet beginnen met het nadenken over de inrichting. Wilt u een bad of alleen een douche? Is er genoeg ruimte om te bewegen? Waar wilt u verlichting, alleen aan het plafond of ook boven de spiegel? Waar komen er eventueel stopcontacten? Niet alleen de douche, bad en toilet moeten passen, maar er moet ook genoeg beweging mogelijk zijn. Er moet dus genoeg ruimte zijn aan de voorkant van alle onderdelen, zodat u niet klem komt te zitten tussen de douchecabine en de wastafel. Weet wat voor ventilatie u wilt en zorg dat de stopcontacten geaard zijn. Het beste is om eerst een overzicht te maken hoe u de badkamer wilt hebben.
Als het om kleine aanpassingen gaat is dat misschien niet nodig, maar bij een grote verbouwing is het noodzakelijk.

Werken in fasen

badkamer renoverenOm te beginnen moet u alles doen wat te maken heeft met de muren. Waterleidingen aanleggen (als dat nodig is) en elektriciteitsdraden trekken. De afvoer van water moet geregeld zijn. Als u een inloopdouche wilt, moet u zorgen dat er een uitsparing in de vloer komt, zodat het water goed wegloopt zonder dat het zich over de hele badkamer verspreidt.

Zorg ervoor dat de afvoer van wc en wastafel precies op de plek komt waar de wc en wastafel later geplaatst worden. In welke volgorde u de rest doet hangt af van hoe u de indeling wilt hebben. Sommige dingen worden pas geplaatst na het betegelen, andere dingen er voor. Dat laatste geldt in ieder geval voor het bad, waarna u het deel om het bad heen afmetselt en dicht maakt. Een douchecabine moet eerst worden geplaatst, maar als u een inloopdouche wilt, kunt u volstaan met de waterleidingen, waarvan de aansluitstukken al wel uit de muur moeten steken voordat u de tegels aanbrengt.

Zelf doen of laten doen?

Zorg ervoor er hulp is op gebieden waar u niet zo goed in bent. Er is een breed scala aan handelingen nodig: loodgieterswerk, elektriciteitskabels, metselaars. Wat kunt u zelf en waar heeft u hulp bij nodig. Uiteraard kunt u een bedrijf inhuren om de werkzaamheden te doen. Dat is duurder, maar zij hebben de vakmensen en het werk is eerder af dan wanneer u dat zelf in uw avonduren moet gaan klussen. Bij sommige klussen is het niet zo erg als het wat langer duurt, maar een badkamer die u niet kunt gebruiken is een grote ergernis voor het gezin. Beperk de periode waarin wordt gewerkt tot een minimum. Het uitbesteden van uw opdracht begint met het aanvragen van diverse offertes bij bouwbedrijven uit uw regio. Via Bouwbedrijfdeboer.nl uit Groningen komt u direct in contact met diverse bouwbedrijven en badkamerspecialisten bij u uit de regio. Het bouwbedrijf is werkzaam vanaf meerdere locaties en operatief in heel Nederland.