Vloertegels leggen in de badkamerVloertegels leggen in de badkamer is de beste manier om de vloer van de doucheruimte af te dekken. Tegels kunnen tegen vocht en water en gaan niet schimmelen. Met een mooie kleur of mozaïek kunt u bovendien de badkamer opfleuren.

Voorbereiding

Vloertegels leggen is een taak die u zelf kunt doen. Voor een goede vloer is wel een degelijke voorbereiding nodig. De voorbereiding valt in twee delen uiteen. Ten eerste de inkoop van de juiste materialen, ten tweede vloer geschikt maken voor de tegels.

Materialen aanschaffen

  • Genoeg tegels. Meet eerst het oppervlak van de badkamer, zodat u weet hoeveel tegels er nodig zijn. Neem 5 % extra omdat er een deel van de tegels afvalt door snijafval. Een extra pak tegels is handig, voor het geval er een paar breken tijdens de werkzaamheden. Let er op dat alle tegels hetzelfde productienummer hebben, zodat er geen kleurverschil ontstaat.
  • Materiaal om te lijmen: tegellijm, lijmkam, mixer, emmers voor de lijm
  • Materiaal voor het leggen van de tegels: rubberen hamer, waterpas om te kijken of alles vlak ligt, tegeltang of een tegelsnijder
  • Materiaal voor de voegen: voegmiddel, voegrubber, spons, sanitairkit
  • Sommige dingen kunt u huren bij een doe-het-zelf zaak, zoals een tegelsnijder.

Vloer geschikt maken

Meestal worden de oude tegels er uit gehakt. Daarna moet de vloer schoon worden gemaakt. Als dat nodig is moet u de vloer vlak maken met een extra laagje cement. Een oneffen vloer geeft problemen bij het leggen en als u gedoucht heeft, loopt het water niet goed weg.

Het leggen van de tegels

Meet eerst de tegels uit, zodat u weet hoe ze komen te liggen. Laat een naad open van ongeveer 6 millimeter tussen de wand en de eerste tegel. Snij of knip de tegels om de juiste maat aan de randen te krijgen. Breng de lijm aan (die u eerst heeft gemaakt) en leg de tegels er op. Steeds met de waterpas controleren of de tegel vlak ligt en of er geen hoogteverschillen ontstaan. Werk vanuit de hoek naar de deur toe zodat u uzelf niet insluit.

Het voegen van de vloer

voegen vloer badkamerWacht met voegen totdat de tegels goed zijn opgedroogd. Neem daar 24 uur voor. Maak eerst het voegmiddel aan op de manier die de verpakking aangeeft. Breng her voegmiddel op de vloer aan. Vervolgens strijkt u het voegmiddel in de voegen. Dit moet u met een diagonale beweging doen. Als alle voegen gedaan zijn, gaat u met een natte spons over de hele vloer om alles glad te strijken. Het teveel aan voegmiddel kunt u op deze manier weghalen. Het voegmiddel moet u daarna laten opdrogen. Kijk op de verpakking om te zien hoe lang dat duur. Tenslotte kunt u met kit de naden afwerken. Gebruik hiervoor sanitairkit, die schimmelvrij is. Als alles af is, heeft u een mooie vloer op uw badkamer, waarvan u weer vele jaren kunt genieten.

Een tegelzetter inschakelen

Wilt u het betegelen van uw badkamer toch liever overlaten aan een tegelzetter? Via Santebo.nl komt u direct in contact met tegelzetters en badkamer specialisten bij u uit de regio. Vergelijk vrijblijvend diverse offertes.