Groepenkast vervangenEen groepenkast vervangen of uitbreiden in de meterkast geeft de mogelijkheid om de elektriciteit te splitsen. In oude huizen is er één metergroep met een hoofdschakelaar. Als de stroom uitvalt, bent u de stroom overal in huis kwijt. Door de stroom te verdelen over meer groepen kunt u dat voorkomen. Bij een storing valt dan slechts een deel van de elektriciteit uit. Bovendien is het handig om apparaten (zoals een afwasmachine) die veel stroom gebruiken op een aparte groep te zetten, zodat één bepaalde groep niet teveel belast wordt. Soms is het nodig dat u de groepenkast vervangt, zonder dat er een uitbreiding is. Dat geldt vooral voor oude huizen. Meestal is vervanging een gevolg van de uitbreiding van de groepen.

Gevaarlijke klus

Zelf de groepenkasten vervangen is een klus die u alleen moet doen als u een goede vakman bent. Als er iets verkeerd gaat, bijvoorbeeld de verkeerde kabels met elkaar verbinden, dan kan er al snel brand ontstaan. U moet goed beseffen welke kabels bij welke groep zitten en hoe u die moet verbinden, anders gaat het fout. U moet bijvoorbeeld geen kroonsteentjes gebruiken in de meterkast. Over het algemeen is het een klus die u beter aan een vakman over kunt laten. Bij een doe-het-zelf zaak is materiaal voor een groepenkast niet vaak te vinden en dat komt doordat weinig mensen dit zelf doen.

Als u toch zelf aan de slag gaat

Elektricien groepenkast installatieAls u toch zelf aan de slag gaat, moet u eerst zeker weten dat de stroom er af is. Zet de hoofdschakelaar uit en controleer met een spanningsmeter of de stroom er echt af is. Zorg voor minimaal twee aardlekschakelaars en sluit die aan op de geel/groene kabels. Per aardlekschakelaar mogen er maximaal vier metergroepen op aangesloten zitten. Zorg er voor dat de kabels van elke metergroep aparte buizen hebben om ze door het huis te verspreiden. Check de beveiliging van de badkamer. Door het vele vocht in die ruimte kan er makkelijk kortsluiting ontstaan. Alles in de badkamer wat in contact kan komen met stroom, moet extra geaard worden. Zorg ervoor dat de kabels met de juiste kleur met elkaar verbonden worden en dat alle groepen geaard zijn. Zo zijn er veel meer aandachtspunten.

Raadpleeg een elektricien

Het raadplegen van de vakman begint als u een huishoudelijk apparaat aanschaft, dat veel stroom vraagt. Kan uw groepenkast dat aan? Is er een speciale groep voor nodig? Dan weet u of u iets aan de groepenkasten moet doen. Vervolgens kunt u overleggen wat verstandig is, welke groepen er nodig zijn, wat een goede verdeling van de stroom is over de groepen, en nog meer van dat soort zaken. Daarna pas is het belangrijk om te overwegen of u het zelf gaat doen of een vakman inschakelt. Dat laatste zal voor de meeste mensen het beste zijn. Niemand zit te wachten op kortsluiting die steeds terug komt, stroomstoten of een brand in huis door een slecht aangelegde groepenkast. Op zoek naar een elektrotechnisch installatiebedrijf? Via het netwerk Elektrowerken.nl komt u direct in contact met een elektricien bij u uit de buurt. Elektrowerken.nl is operatief in heel Nederland.