De reden waarom muren vochtproblemen hebben is voor elke woning anders. Voor sommigen kan dit te wijten zijn aan defecte leidingen, een ondoeltreffend sanitair systeem, kapotte apparaten, slechte ventilatieopeningen of zelfs slecht functionerende sanitaire voorzieningen. In andere huizen kan de oorzaak van vochtig problemen externe factoren hebben, zoals slecht weer, stortregens of overstromingen.

Het probleem oplossen

De eerste stap bij het aanpakken van vocht in muren is om alle wanden visueel te inspecteren om de exacte hoeveelheid waterschade te evalueren. Aangezien aanvaardbare vochtigheidsniveaus variëren afhankelijk van het type muurmateriaal, kan het gebruik van een muurvochtmeter helpen. Het apparaat is ontworpen om een intensievere inspectie van de vochtniveaus uit te voeren om de omvang van de schade te bepalen. De volgende stap omvat het lokaliseren van de oorzaak van de waterschade en het starten van passende reparaties zodat de schade zich niet naar andere delen van het pand verspreidt. Omdat bouwmaterialen verschillende niveaus van vochtgehalte zullen absorberen, kunnen wandvochtwaarden die de vochtmeter aangeeft, helpen bij het bepalen van de verzadigingsniveaus in de muren. Het is echter belangrijk om de oorzaak van het vocht te achterhalen voordat je probeert het te corrigeren.

Methode 1: Gevel impregneren

Bij gevelimpregnatie zullen professionals een speciaal soort vloeistof op de gevels spuiten die een goede bescherming biedt tegen vocht, schimmels en mos.

Methode 2: Nieuwe gevelbekleding

Een gevel die veel vocht doorlaat, omdat deze in slechte staat verkeerd kan worden opgeknapt door een nieuwe bekleding op de gevel te plaatsen. Dit zorgt daarnaast voor een goede isolatie van je huis.

Methode 3: Ventilatie

Matige vochtproblemen in badkamers kunnen vaak voorkomen worden door een ventilator te plaatsen in de badkamer.

Methode 4: Mechanische ventilatie

Het plaatsen van een ventilatiesysteem in je huis zorgt ervoor dat de toevoer en afvoer van lucht constant is.

Methode 5: Het dichten van vochtige kelders

Door middel van kelderdrainage of het bekuipen van de kelder kunnen veel vochtproblemen in kelders worden verholpen.

Een specialist in vochtbestrijding kan je helpen om je woning vochtvrij te maken. Vraag een gratis inventarisatierapport aan via de website van Bouwbedrijf Koster.

Optrekkend vocht bestrijden

Wanneer het bewijs van vocht wordt geïdentificeerd als afbrokkelende verf, vochtige plekken, poedervormige afzettingen of afbrokkelend gips op wandoppervlakken bij de vloer, wordt de boosdoener vaak getraceerd als optrekkend vocht. Deze toestand treedt over het algemeen op in metselwerkmuren vanwege de afwezigheid of het falen van een dampbestendig parcours. Andere bijdragende factoren kunnen een verminderde ventilatie van de ondervloer en een slechte drainage van het huis zijn.

Om dit probleem op te lossen, wordt aanbevolen om de drainage van de locatie te verbeteren. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte onder de vloer is om te voorkomen dat er vocht in de onderliggende bodem ontstaat en door de ventilatieopeningen van de ondervloer naar buiten komt. Gevelimpregnatie of een nieuwe gevelbekleding wordt aanbevolen.

Doorslaand vocht bestrijden

Vochtige plekken overal op de muren ontstaan vaak als gevolg van doordringend vocht, waarbij vocht van buiten in het metselwerk binnendringt door scheuren en andere gaten. Dit doorslaande vocht kan vaak worden ontdekt rond deuren en kozijnen en kan te wijten zijn aan het binnendringen van regenwater door openingen rondom de frames. Vochtige plekken onder een opening kunnen te wijten zijn aan het ontbreken van een druipgroef onder een uitstekende dorpel, terwijl andere vochtige plekken kunnen worden veroorzaakt door fouten in het metselwerk. Om dit te voorkomen, moet je externe muren, inclusief de lak, in werkende staat houden en eventuele openingen rond deur- en raamkozijnen afdichten om een stevige muurvocht barrière te creëren. Het verwijderen of snijden van druipgroeven onder vensterbanken kan ook helpen dit probleem te minimaliseren.

Interessant artikel: De gevaren van vocht in huis voor je gezondheid.

Condensatie vocht bestrijden

Dit type vochtprobleem ontstaat wanneer met lucht met veel vocht in het gebouw wordt opgebouwd. De belangrijkste redenen hiervoor zijn vocht in muren, slechte ventilatie en een slecht tochtisolatie proces. Om te bepalen of condens inderdaad een probleem is, droog je de buitenkant van de aangetaste muur met een luchtverhitter en bekleed je het gebied strak af met wat keukenfolie. Mocht het folieoppervlak na 24 uur opnieuw bevochtigd worden, dan kan het probleem worden geïdentificeerd als condensatie. Om dit probleem te verhelpen, moet je ventilatieopeningen of afzuig ventilatoren plaatsen in vocht gevoelige gebieden zoals de keuken, badkamers en wasruimte. Gebruik ook geen vocht producerende apparaten om het probleem te minimaliseren.

Vocht in de kelder

Vochtproblemen in bestaande kelders zijn heel gebruikelijk, maar worden vaak niet begrepen of behandeld. In een kelder die zelden wordt gebruikt en gescheiden van de woonruimtes, kan dit geen groot probleem opleveren. De meeste kelders zijn echter via kanalen of andere openingen verbonden met de rest van het huis. Daarnaast worden kelders in toenemende mate gebruikt als woon- en slaapruimten. In deze gevallen zijn vochtproblemen niet alleen vervelend en ongemakkelijk, maar kunnen ze ook leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Schimmels en meeldauw kunnen groeien in vochtige tapijten en onder muurbedekkingen. Het afwerken van een kelder zonder eerst de vochtproblemen aan te pakken, kan leiden tot het verergeren van de gezondheidstoestand en tot aanzienlijke schade. Vochtproblemen in kelders zijn oplosbaar, maar er zijn wel kosten verbonden aan het goed oplossen van het probleem.

Het probleem begrijpen

Om vochtigheidsproblemen in de kelder te verhelpen, is het noodzakelijk om te begrijpen waar het water vandaan komt en welke mechanismen het mogelijk maken om de kelder binnen te gaan. Er zijn slechts drie bronnen van vocht:
• Vloeibaar water uit regen of grondwater.
• Interieur vochtigheidsbronnen zoals luchtbevochtigers, ongeventileerde wasdrogers, badkamers en koken, evenals het vocht in beton na de bouw.
• Vochtige lucht van buiten die de kelder binnenkomt en condenseert op koelere oppervlakken.

Prijzen van de diverse methodes?

Gemiddelde kosten
Gevel impregneren 8 à 12 euro per m²
Nieuwe gevelbekleding Tussen €40 en €250/m² (prijs varieert sterk)
Badkamerventilator plaatsen Tussen €30 en €70
Ventilatiesysteem B (natuurlijke afvoer en mechanische toevoer) € 1.500
Ventilatiesysteem C (natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer) € 1.500
Ventilatiesysteem type D mechanische luchtafvoer én aanvoer. €3000 à €6000
Kelderdichting Tussen de € 4000 en € 10 000

Isolatie draagt bij aan betere vochtwering. Lees meer over de subsidie op isolatie op de site van de Rijksoverheid.