Afvoer onstoppen
Er is niets zo vervelend als een verstopte afvoer. U wilt lekker uw tandenpoetsen, maar alles blijft hangen in de wasbak. Soms komt er van beneden weer water naar boven pruttelen en dat ziet er natuurlijk niet uit. Al die haren en troepjes die er gedurende maanden in doorgespoeld worden hopen soms op en verstoppen daarmee de sifon. En dit uit zich altijd op de meest onhandige momenten. Lekker douchen voor werk zit er bijvoorbeeld niet in, doordat het water niet weg wil stromen en u daardoor genoodzaakt bent te stoppen, want anders zou de badkamer onderlopen. Denk niet gelijk dat er een vakman voor nodig is, u kunt het waarschijnlijk heel goed zelf oplossen met de volgende tips en tricks.

Zo begint u met ontstoppen

Voordat u aan deze missie begint is het handig te weten wat er allemaal nodig is voor het vrij maken van uw afvoer. Zorg dus dat u de volgende dingen alvast klaar zet. Uiteraard een ontstopper, dit is vaak het eerste hulpmiddel om een afvoer te ontstoppen. Vervolgens is de sifon aan de beurt, zorg dus ook voor een stel handschoenen, een emmer, een waterpomptang of schroevendraaier en een dweil. Mochten deze stappen, die straks verder uitgelegd worden niet helpen, zorg dan ook dat u wat baking soda en azijn achter de hand houdt. Eenmaal alle benodigdheden op orde, hoeft er wellicht alleen nog een muziekje aan en u kunt vol goede moed aan de slag.

Met de ontstopper aan de slag

Het eerst middel om uw afvoer eens flink mee te ontstoppen is de ontstopper. Zo een grote zuignap aan een stok is menigeen bekend, maar hoe werkt dit attribuut eigenlijk? De ontstopper is een middel om al het opgehoopte afval in uw sifon los te laten komen van de afvoer, door deze vacuüm te trekken. Daarna is het alleen nog een kwestie van doorspoelen. Allereerst moet er geen lucht binnen raken, het is dus belangrijk om het hogere overloop gat in uw wasbak dicht te houden met een doek of vast te plakken met tape mocht u alleen aan de slag gaan. Laat vervolgens een beetje water in de bak stromen, zodat de zuignap beter werkt. Zet dan de ontstopper over de afvoerput en zorg voor een pompende beweging. Trek de ontstopper vervolgens los en kijk of het water weer prima wil wegspoelen.

Zo maak je de sifon gemakkelijk schoon

Niet alleen wanneer de afvoer verstopt is, maar geregeld is het verstandig de sifon eens even schoon te maken. Zo voorkomt u nare luchtjes en erge verstoppingen. Hoe pakt u dit nu het beste aan? Allereerst dient u voor wat frisse lucht te zorgen, door bijvoorbeeld een raam open te zetten. Daar zult u later geen spijt van krijgen, want met een afvoer weet u het maar nooit. Vervolgens zet u een emmer op een dweil onder de sifon. Trek een paar handschoenen aan voor uw eigen hygiëne. Daarna is het een kwestie van het losschroeven van de sifon en die vervolgens goed leeg te maken. Zorg ook voor een schoonmaakactie van de afvoerbuis. Wanneer alles er weer leeg en fris uitziet schroeft u de sifon weer terug. Tot slot een check of het water weer goed doorloopt.

Hulp van een beetje baking soda en azijn

Mocht ook dit niet werken, wees dan nog niet ongerust. Er zijn nog een paar handige tips achter de hand voor de hardnekkige verstopping. Zo kunt u proberen kokend heet water door uw afvoer te laten stromen om eventueel vuil weg te laten smelten. Mocht dit niet werken dan kunt u met baking soda en azijn aan de slag gaan. Giet eerst een kopje baking soda in uw afvoer. Vervolgens giet u het kopje azijn er voorzichtig achteraan. Pas op, want dit kan gaan bruisen en borrelen. Laat het een kwartiertje rusten om er daarna nog heet water overheen te gieten. Een erg milieuvriendelijke oplossing voor het verwijderen van de verstopping.

Een poging wagen met de ontstoppingsveer

Is de verstopping nog steeds aanwezig, wees dan nog niet getreurd. Er is nog een mogelijkheid om het zelf te verhelpen, namelijk met de ontstoppingsveer. Ook hiervoor dient de sifon losgeschroefd te worden, zorg dus wederom voor een emmertje onder het gat dat gecreëerd wordt. Vervolgens kunt u met de ontstoppingsveer diep in uw afvoerbuis drukken. Tot slot de sifon er weer opschroeven en hopen dat het nu dan echt opgelost is.

Neem contact op met de loodgieter

Zijn uw goedbedoelde pogingen uiteindelijk tevergeefs en blijft het probleem terugkomen, dan is het wellicht toch een idee om een vakman in te schakelen. Deze mensen hebben er ten slotte voor gestudeerd en zullen wellicht in een oogopslag zien waar het probleem zit. Desondanks zullen alle voorgaande pogingen goed geweest zijn voor een makkelijkere afloop en oplossing van de verstopping.