Schimmel in badkamer verwijderenSchimmel in de badkamer is een probleem dat vaak voorkomt. Zwarte vlekken op de muur of in de voegen ontsieren de doucheruimte. U kunt de schimmels in de badkamer verwijderen, maar het is net zo belangrijk om te voorkomen dat ze terugkomen. Schimmels groeien snel in vochtige ruimtes. Ventilatie is daarvoor noodzakelijk om na het douchen of baden de vochtige lucht zo snel mogelijk af te voeren. Doe een raam open of zet het afzuigsysteem aan.

Schimmel verwijderaar

Voor het verwijderen van schimmel kunt u bleekmiddel of een speciale schimmel verwijderaar gebruiken. Schimmel verwijderaar kunt u bij de meeste doe-het-zelf zaken kopen. Lees van tevoren goed de gebruiksaanwijzing. Het is sterk spul, dus het is verstandig om beschermende kleding aan te trekken. Zorg ervoor dat de badkamer goed droog voor u begint. Schimmels hebben vocht nodig en in een droge badkamer nemen ze eerder het vocht van de verwijderaar op. Ze laten dan eerder los. Breng de schimmel verwijderaar aan met een plantenspuit. Spuit het niet alleen op de zwarte vlekken, maar ook op de stukken muur daar om heen. De schimmels van de zwarte plekken zijn dood, maar daaromheen zijn nieuwe schimmels werkzaam die je met het blote oog niet goed ziet.

Bleekwater

Naast de speciale verwijderaar kunt u ook bleekmiddel gebruiken. Vermeng het bleekwater met gewoon water. Een verhouding van 2/3 bleekmiddel en 1/3 water is goed. Breng het mengsel aan op de muren of de voegen. Hiervoor is een plantenspuit heel geschikt. Geef het mengsel de tijd om in te trekken. Neem hier een halve dag voor. Daarna moet u alles afspoelen met water. Als de schimmel in de badkamer dan nog niet verwijderd is, kunt u het proces nog een keer herhalen of toch een speciale verwijderaar aanschaffen.

Kitlaag schimmelvrij maken

De kitlaag tussen douchebak en de tegels kunt u op dezelfde manier schoonmaken, maar u moet voorzichtig zijn. De schimmel verwijderaar kan de kitlaag aantasten. Het gevolg is dat de kitlaag niet meer waterdicht is, met lekkages tot gevolg. Als er erg veel schimmel op de kitlaag zit, is het beter de kit te verwijderen en een nieuwe kitlaag aan te brengen. Hiermee voorkomt u lekkages, terwijl de schimmel wel verwijderd is.

Voorkomen is beter

Schimmel en vocht voorkomenSchimmels kunnen altijd terug komen in vochtige ruimtes. Als u helemaal van het probleem af wilt zijn, is het noodzakelijk om de badkamer goed te ventileren. Veel badkamers hebben een ventilatiesysteem. Kijk met enige regelmaat na of deze nog goed werkt. Maak de filters schoon zodat het systeem goed functioneert. Zet daarnaast het raam open om de vochtige lucht snel af te voeren. Voorkomen is beter dan steeds weer met allerlei spul de muren en voegen schoon te moeten maken.

Bronvermelding: Bkbouw.nl – vochtbestrijding experts uit Amsterdam