zijn twee glasplaten die met een aluminium frame aan elkaar verbonden zijn. Het frame is luchtdicht gemaakt. De ruimte tussen de beide glasplaten is gevuld met lucht. Als u nog beter wilt isoleren kunt u HR glas gebruiken of Argon gas laten spuiten in de ruimte tussen de glasplaten. Met dubbel glas heeft u minder last van condens tegen de ramen of ’s winters van ijsbloemen. Dat is een bijkomend voordeel.

Zelf doen?

Zelf het glas van de ramen kan wel, maar dan moet u wel weten wat u doet. Grote ramen zijn erg zwaar, dus dat maakt het tot een lastige klus. Als er iets mis gaat, vergoedt de garantie van de leverancier lang niet altijd de schade. Daarom moet u zeker weten dat u het zelf goed voor elkaar krijgt, voordat u met de klus begint.

Stappenplan

Als u de ramen zelf plaatst is het goed om een stappenplan te volgen.

  • Opmeten: dit geldt voor het oppervlak en voor de dikte van de sponning. U wilt geen ruiten die te dik zijn.
  • Glas bestellen
  • Oude glas verwijderen
  • Kozijnen controleren op houtrot (vergeet dit niet: de kozijnen moeten sterk genoeg zijn voor de nieuwe zwaardere ramen)
  • Sponning eventueel aanpassen op de maten van het glas. Aangezien dubbel glas dikker is, moet dit waarschijnlijk wel gebeuren.
  • Glas plaatsen. Gebruik hiervoor glasblokjes
  • Afkitten

Problemen ontstaan als u de sponningen niet goed maakt of als het afkitten onvoldoende is gebeurd. Daardoor kan er een te sterke spanning op het raam ontstaan waardoor het barst. Ook zijn lekkages mogelijk als de kit niet goed zit, of als het raam scheef in het kozijn gaat hangen. Voor veel mensen is het daarom beter om een bedrijf in te huren om het enkel glas te vervangen door dubbel glas.

Terugverdienen

Dubbel glas is energiebesparend. Het kan echter heel veel jaren duren voordat u de kosten helemaal terug hebt verdiend. Reken al snel op acht of negen jaar. Gelukkig kunt u wel meteen profiteren van de warmte, plus het feit dat u geen last meer hebt van condensvorming. Die voordelen beginnen meteen na de plaatsing. Er zit erg veel verschil in de prijzen van glaszetters. Door goed de aanbieders te vergelijken, kunt u al veel geld besparen.

Artistieke mogelijkheden

In principe kunt u alle soorten glas gebruiken voor dubbele ramen. Figuurglas voor de mooie figuren, matglas om inkijk tegen te gaan, gelaagd glas om het sterker tegen inbrekers, kruisroeden voor een mooie verdeling in vakjes. Het is mogelijk om de kruisroeden tussen de beide glasplaten te plakken zodat het schoonmaken van de ruit makkelijk blijft.

Redeco glas

Benieuwd naar de prijzen voor het uitbesteden van uw opdracht? Redeco.nl is specialist in glas en actief in heel Nederland. Vraag via de bovenstaande link vrijblijvend een offerte aan.