Voor het onderhoud van de keuken is het goed om zo nu en dan de keukenkastjes te schilderen. Het kan ook zijn dat u voor de verandering de keuken een nieuw kleurtje wilt geven. Een verfrissend uiterlijk kan een verademing zijn. Hoe dan ook, het is belangrijk om te kijken hoe u de zaken aan moet pakken voordat u aan de slag gaat. Hier gaan we er van uit dat u de huidige kastjes opnieuw verft, zonder ze te vervangen.

Bekijk de huidige situatie

Om te beginnen moet u checken uit voor materiaal de keukenkastjes bestaan. Elke ondergrond heeft zijn eigen specifieke verfsoort. Als u de verkeerde verf gebruikt, kan het gebeuren dat de verf niet goed hecht op de ondergrond. Dan laat de verf na verloop van tijd los en dat betekent dat u helemaal opnieuw kunt beginnen. Dus kijk eerst of het materiaal uit kunststof of hout bestaat. Iets anders wat u vooraf moet bekijken is welke kleur u gaat gebruiken. Dat hangt uiteraard van uw eigen smaak af, maar het is zinvol om te kijken hoe de lichtval in de keuken is. Als er weinig zonlicht binnenkomt, wordt de keuken al gauw een donkere ruimte. Een donkere kleur aanbrengen maakt de ruimte nog donkerder. Het zou het overwegen waard zijn om in dat geval een lichte kleur te gebruiken om de keukenkastjes te schilderen.

De handelingen

Stap 1: Knoppen en deurgrepen verwijderen

Dit is niet noodzakelijk, maar het maakt het verven wel makkelijker. Als u de grepen een andere kleur wilt geven dan de deurtjes zelf, dan is het zeker een aanrader om ze er af te halen.

Stap 2: De ondergrond reinigen

Dit heeft vooral te maken met vet. Dit vet is niet of nauwelijks te zien, maar in een keuken is het altijd aanwezig. Een vettige laag op de keukenkastjes hindert de hechting van de verf. Doe een scheutje ammoniak in een emmer water en veeg daar de kastjes een paar keer goed mee schoon.

Stap 3: Schuren

Na het reinigen met ammoniak is het goed om de kastjes eerst te laten drogen. Daarna gaat u het materiaal schuren voordat u de keukenkastjes gaat schilderen. Gebruik niet te grof schuurpapier, de deurtjes zijn meestal niet zo dik. Fijn schuurpapier is goed.

Stap 4: Het schilderen

Voor een mooi resultaat kunt u eerst een grondverf aanbrengen. Als dat is opgedroogd, kunt u de keukenkastjes schilderen met de echte kleur. Nogmaals: let er op dat u de juiste verf gebruikt die bij de ondergrond past. Verf eerst de ongelijke stukken, de groeven, de ribbels, het reliëf. Als dat klaar is, kunt u de grote panelen schilderen. Een roller geeft het mooiste resultaat op grote en lange vlakken. Vandaar dat u die het beste kunt gebruiken. Een kwast is handiger bij de reliëfstukken.

Stap 5: Knoppen en deurgrepen weer aanbrengen

Als de verf gedroogd is, kunt u de knoppen weer op de deurtjes zetten. Dan zijn de keukenkastjes weer klaar voor jarenlang gebruik.

Bronvermelding: www.avdvelde.nl – schilder en stukadoor te Eindhoven