Soorten CV ketels
Bijna elk huis beschikt tegenwoordig over een CV ketel. Wellicht de oude huizen met een open haard als uitzondering, maar in de huizen die daarna nieuw gebouwd zijn wordt een CV ketel standaard geleverd. Een CV ketel is een verwarmingstoestel dat veelal loopt op aardgasverbranding en hierdoor warmte kan overdragen aan warmtewisselaars, zoals radiatoren door middel van stromend water. Er zijn verschillende soorten CV ketels welke hieronder uitgebreid behandeld zullen worden. Zo is er de VR ketel, HR ketel, UHR ketel en de HRe ketel. De een zuiniger en duurzamer dan de ander, de ander wellicht voordeliger in prijs. Lees snel verder voor een gedetailleerd overzicht en met welke keuze u bijvoorbeeld minder warmte verliest of welke meer geschikt voor uw huis zou zijn.

De zuinige VR ketel

Door de jaren heen zijn er veel ontwikkelingen binnen de CV ketels geweest om deze zuiniger te maken en een hoger rendement te laten krijgen. Dit betekent dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat en zoveel mogelijk energie van het aardgas wordt benut. De VR ketel betekent letterlijk Verbeterd Rendement. Deze ketel zet rond de 89% van de energie om in bruikbare warmte. Door de stabiele energie van de VR ketel heeft deze minder energie nodig om weer opnieuw op te warmen. De VR ketel is inmiddels alweer grotendeels verleden tijd, doordat ze niet meer aan de minimale rendementseisen voldoen. Ook zijn ze niet goed samen met HR aan te sluiten op een cv-centrale afvoer.

Nog hoger rendement met de HR ketel

De meest voorkomende ketel is de HR ketel. Dit betekent letterlijk Hoog rendement. Deze ketels leveren namelijk en hoger rendement dan 100. Een HR ketel werkt door middel van rookgassen. Het verwarmde water dat koud weer terugkomt in een warmtewisselaar en hier wordt opgewarmd met behulp van rookgassen. Door het condenseren van deze waterdam komt er veel warmte vrij en dit zorgt voor een hoger rendement. Deze condensvorming moet wel veilig afgevoerd worden, hierdoor komt de HR ketel samen met een afvoer voor de condens.

De UHR ketel als opvolger

De ontwikkelingen rondom de CV ketel blijven niet stilliggen. Zo ontstaat de UHR ketel welke zelfs een Ultra Hoog Rendement heeft. Deze CV ketel werkt met een hybride waterpomp. Deze warmtepomp kan door middel van warmteverschillen in de buitenlucht, ventilatielucht of de bodem warmte winnen. Deze warmte wordt vervolgens doorgegeven aan de UHR ketel. Ook de verbrandingsgassen die eerder door de schoorsteen werden uitgestoten gebruikt de UHR ketel voor het winnen van warmte.

De nieuwste CV ketel: de HRe ketel

De allernieuwste aanwinst binnen de CV ketel wereld is de HRe ketel. Deze ketel zorgt voor een hoog rendement en elektriciteit. Door middel van een Micro Warmtekrachtkoppeling zorgt de HRe ketel ervoor dat de opgewekte warmte elektriciteit opwekt voordat deze doorstroomt en gepompt wordt door het CV-systeem. Wanneer u stroom overhoudt en niet gebruikt gaat dit terug naar de energieleverancier, zodat het u ook nog eens wat kan opleveren. Deze ketel zorgt voor minder CO2 uitstoot dan een energiecentrale zou doen en daarom een multifunctionele keuze welke ook nog eens beter is voor het milieu.